Shoppailusta

  • Blogi
Shoppailu ja pakkaus

Shoppailu – Online vs. Offline ja pakkaus

Uusi tutkimus kertoo kuinka siirtyminen kivijalkakaupasta nettikauppaan vaikuttaa ympäristöön ja mm. pakkauksen muuttuvaan rooliin näissä ympäristöissä.

Verkko shoppailu kasvaa harppauksittain joka alalla kotitaloustarvikkeista ja massatuotteista vaatteisiin ja elektroniikkaan. Vuoden 2012 lopulla kanadalainen markkinointitoimisto Shikatani Lacroix julkisti tutkimuksen yhdessä tutkimusfirma Hotspexin kanssa, joka keskittyi selvittämään ostokäyttäytymisen muutosta ja sen vaikutusta vähittäismyyntiin. Kuluttajakaupassa pyrkimys on optimoida sekä myymälä- että nettimyynti. Ja tässä uudessa ympäristössä myös pakkaus näyttelee entistä suurempaa roolia.

Jean-Pierre Lacroixin (Shikitani Lacroixin perustaja) mukaan yksi merkittävimpiä asioita mitä tutkimuksesta tuli esille, oli että ”kuluttajat ovat hyvin alttiita verkko-ostoksille” hän sanoo, ja ”kun he tekevät verkko-ostoksia, he tekevät niitä mieluiten Amazon.comissa”.

Tutkimuksen mukaan, kategoriasta riippuen, noin 30%-50% amerikkalaisista tekee ostoksensa netissä. Elektroniikan kohdalla, tuo prosentti hyppää 52%. Seuraavina 5-10 vuotena, tutkimus arvioi, online- shoppailu tulee kasvamaan, siten että kuluttajat siirtävät ainakin puolet ostoksistaan verkkoon.

Osa ihmisistä tekee online-oston tutkittuaan tuotetta ensin kaupassa. Mutta vain 29% heistä menee kyseisen kauppiaan sivuille. Kauppiaalle, tämä on suuri huolenaihe. Kannattaa siis alkaa miettimään Amazon.comin kaltaisia paikkoja myyntikanavina.

Shoppailu ja pakkaus

Shoppailu ja pakkaus

Nettimaailmassa, se on hinta, ei niinkään pakkaustuotteet, mikä vaikuttaa ostopäätökseen. Tutkimuksen mukaan suurin syy tuotteen ostamiseen verkosta mieluummin kuin  kaupasta, on hinta.

Juuri nyt ei ole taloudellista luoda erillistä pakkausta verkkomyyntiin, mutta kun markkinat yhä kasvavat, tulee siitä yhä toteuttamiskelpoisempi idea.

Tunteisiin vetoaminen

Toinen huomionarvoinen seikka mikä tutkimuksesta selvisi, sanoo Lacroix, on että online-kokemus valtaa alaa kun se liittyy kuluttajan tunteisiin. -Sitä luulisi että fyysinen myymälä myyjineen ja tavaroiden tarkastelumahdollisuuksineen vetoaisi enemmän kuluttajiin, mutta todellisuudessa näin ei ole. Niinpä, jos keskimäärin, 40%-50% kaikista ostopäätöksistä tehdään tunteiden pohjalta, netti shoppailu -kokemus voittaa.

Amazon.comilla on parhaat asiakassuhteet kaikista – korkein mielikuva menestyksestä ja luottamuksesta, sekä vahva asiakastyytyväisyys.

Kauppiaiden on siis kyettävä luomaan tunneside asiakkaisiinsa, jotta he menisivät heidän sivuilleen Amazon.comin sijaan, mikäli eivät löydä tuotetta myymälästä.

Samoin, pitääkseen asiakkaat myymälässä, kauppiaat voivat luoda erikoispakkauksia ja -tarjouksia, jotka on suunnattu tiettyihin kanaviin. -Varmastikin kauppiaat tulevat hakemaan erikoispakkaamista, jotta kuluttaja ei voi verrata verkosta saatavaa tuotetta myymälästä saatavaan.

Muita tapoja, joilla asiakkaan shoppailu tunnekokemusta voidaan vahvistaa, ovat näytteet ja maistiaiset, erityistuote-esittelyt tai erilaiset esillepanot, sekä kassit ja muut pakkaustuotteet.

Älypuhelinten suosion kasvu antaa toisen mahdollisuuden: tutkimus osoittaa, että USA:ssa 41% shoppailijoista ”joskus” tai ”hyvin usein” käyttää älypuhelintaan hintojen tarkistamiseen ostoksilla ollessaan.

-Selvästikin, tietyillä aloilla, kuten elintarvikkeissa, se ei ole niin merkittävää. Mutta se jatkaa kasvuaan samalla kun älypuhelimet yleistyvät, sanoo Lacroix. Siksi kauppiaalla tulee olla jokin, jolla saada pidettyä kuluttaja myymälässä.

Lopulta, kauppiaan on uudelleenmääriteltävä roolinsa. Ja siinä heillä on todella mahdollisuus vaikuttaa asiakkaaseen tavalla, joka ei ole mahdollista netissä.