Muovipakkaamisen edut

  • Blogi
Muovipakkaamisen edut

Muovipakkaamisen edut

Monet saattavat ajatella pakkausta vain pienen hetken, esimerkiksi repiessään siitä ulos uutta lelua tai mp3-soitinta. Kuitenkin, pakkaus palvelee monia: markkinoijaa, kuluttajaa, logistiikkaa, insinöörejä, kierrättäjiä, jne.

Muovipakkakusen joustavuus tekee siitä kätevän moniin tarpeisiin: Pakkauksen siirtyessä design-vaiheesta käyttöön ja kiertoon, on matkan varrella tehtävä monia valintoja: väri, paino, koko, muoto, painatus, jne.

Tutustu näihin suosittuihin muovipolymeereihin, joita käytetään pakkausalalla, niiden etuihin, sekä avaintekijöihin elintarviketurvallisuudessa.

Muovipakkaamisen edut

Muovipakkaamisen edut

Muovihartsit (polymeerit) pakkaamisessa

Monille kuluttajille numerot ja nuolet muovipakkauksissa ovat jo tuttuja. Nämä tunnistetiedot kertovat millaisesta polymeerista (tai hartsista) pakkaus on valmistettu. Vaikka hartsikoodilla on alkuperänsä etupäässä kierrättämisessä, toimii se myös yleisimmin käytettyjen muovien tunnisteena: 1. polyetyleeni (PET), 2. hdpe, 3. polyvinyylikloridi (PVC), 4. ldpe, 5. polypropeeni (PP), 6. polystyreeni (PS) ja 7. muut.

Jokaisen hartsin erityisominaisuudet tekevät niistä enemmän tai vähemmän sopivan erilaisiin pakkaus- ja muihin sovellutuksiin, kuten muovikassi -käyttöön.

Edut

Ollakseen käyttökelpoinen, pakkauksen tai muovikassi omalla logolla on suojattava tuotetta ja kuljetettava se turvallisesti valmistajalta kuluttajalle. Pakkauksen on myös vastattava säännöksiä – esim. apteekki- ja lääkepakkaukset ovat tarkasti säänneltyjä, samoin ruokapakkaukset. Pakkauksen on suojeltava tuotetta vahingoittumiselta ja vuodoilta. Lisäksi sen on vastattava odotuksiin estetiikasta, myynnistä, kustannuksista, helppokäyttöisyydestä, avaamisen ja sulkemisen helppoudesta, painosta, polttoainekuluista, kasvihuonepäästöistä ja niin edelleen. Oikeanlainen muovipakkaus vastaa kaikkiin näihin.

Muovin ansiosta saadaan enemmän tuotetta vähemmällä pakkaamisella. Muovipakkaus on yleensäottaen kevyt ja vahva – eri muoveja voidaan muokata silminnähden rajattomiin muotoihin ja kalvoihin. Tämä monipuolisuus usein peittoaa muut materiaalit luoden vähemmän jätettä, käyttäen vähemmän resursseja ja tuottaessaan vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Muovi tekee pakkauksesta kestävämmän , mikä myös loppukädessä säästää luonnonvaroja.

Elintarviketurvallisuus

Ilmatiiviistä kääröistä hyllyllä seisoviin pakkauksiin, muovipakkaaminen on avainasemassa tuotettaessa turvallisia elintarvikkeita maatillata pöytään ja muovi on kannattava materiaali myös pakasteissa, joiden tulee säilyä pitkän aikaa.

Myös pakkaus-designin alalla muovi on johtanut usein innovaatioihin. Esimerkiksi suojakaasupakkaaminen auttaa säilyttämään ruoan tuoreuden. Tämä pidentää tuotteiden hyllyikää hidastamalla bakteerikasvua.

Muovipakkaamisen aikajana

Elmukelmusta Tupperwareen ja edelleen ketsuppipulloihin, muovi on näytellyt oleellista roolia fiksuissa pakkausratkaisuissa. Katso tästä muovin aikajana.