Kohteena muovikassit

  • Blogi
Kauppakassit

Kohteena muovikassit

Kohteena muovikassit

Kohteena muovikassit

Paperi on hyvä, muovi ei – ellei se ole biohajoavaa.

Tuloksella 10-1 San Franciscossa äänestettiin ei-biohajoavien kassien käyttökiellosta supermarketeissa, apteekeissa ja muissa suurissa kaupoissa jo vuonna 2007.

Paperi vai muovi -kysymys on ollut jo kauan piinaava. Paperikassit, tietysti, ovat biohajoavia ja kierrätettäviä, ja ne tehdään puista, uusiutuvasta luonnonvarasta. Mutta niiden tuotanto aiheuttaa merkittävästi enemmän ilma- ja vesisaastetta. Niiden valmistaminen ja kierrättäminen vaatii enemmän energiaa kuin muovisten serkkujensa.

Paperikassit vievät myös enemmän tilaa maatuessaan kaatopaikalla.

Toisaalta, muovikassit, jotka hallitsevat markkinoita on valmistettu polyetyleenistä eli raakaöljystä ja luonnonkaasusta, molemmat ei-uusiutuvia resursseja. Ne toki voidaan kierrättää, mutta harvoin niin tehdään.

On arvioitu että vain noin viisi prosenttia muovikasseista ja -pusseista vuonna 2005 oli kierrätettyjä, verrattuna 21 % paperikasseista. On myös kauhutarinoita eläimistä, jotka ovat nielleet niitä ja nääntyneet kuoliaaksi.

Muovikassit ovat käytännössä vallanneet ruokakaupat siitä alkaen kun ne 1977 saapuivat kassoille. Arviolta 90% kaikista kauppakasseista on tällä hetkellä tehty muovista. Ja se on paljon. -Maatumisessa voi mennä 1000 vuotta.

Yksi syy muovikassien runsauteen on talous. Standardi-muovikassin valmistaminen maksaa noin sentin – vertailukohtana paperikassin valmistaminen: 4-5 senttiä. Kompostoitavat muovikassit maksaisivat kahdeksasta sentistä ylöspäin.

Kaliforniassa vaaditaan suuria marketteja tarjoamaan asiakkaille kierrätyspiste muovikasseille. Rhode Island on taas liittoutunut ruokakauppojen kanssa kerätäkseen muovikasseja kierrätykseen.

Verojen vuoksi Irlanti on vähentänyt muovikassien käyttämistä 90 %:lla. Useat maat ovat kokonaan kieltäneet pussit.

Esimerkiksi Ikea-USA pyytää asiakkailtaan viisi senttiä per kassi, jonka se lahjoittaa American Forests -yhdistykselle. Britanniassa, Ikean mukaan muovikassien käyttö on romahtanut 95 % sen jälkeen kun niistä ryhdyttiin veloittamaan.

Paras ratkaisu ehkä olisi kuitenkin siirtyminen kestokasseihin. Myös muovikassit voivat olla ekologisia – oletko kuullut oxo-biokassi ?