Kierrätysmuovi ja kassit – kestävä yhdistelmä?

  • Blogi

Muovi on yleisen mielipiteen mukaan automaattisesti pahoista pahimpien listalla. On totta, että luonnossa muovi kuormittaa ylitsepursuvia kaatopaikkoja sekä päätyessään vesistöihin, vahingoittaa usein vakavasti niiden eliöitä. Joskus muovia on kuitenkin käytettävä, myös kasseissa. Se on kestävää, edullista ja hygieenisempää kuin muut materiaalit. Sitä paitsi harva jättää muovikassilla kantamisen vain yhteen kertaan tai vähintäänkin tekee siitä roskapussin, jolloin kyseessä ei ole niin kertakäyttöinen tavara kuin mitä helposti luulisi.

Ulkonäkö

Kierrätysmuovi – niin ekologista, mutta aina ankeaa ja harmaata? Ei välttämättä! Muovikassi voi sisältää kierrätysmuovia 0-100% ja olla silti harmaan värin sijaan myös valkoinen, musta tai värillinen. Kierrätysmuovista ei ole olemassa standardia: Yleisin kierrätysmuovin osuus – myös Bax Kassien kasseissa – on n. 60-90%. Tällä kierrätysmuovi-osuudella kassi on jo todella paljon pelkkää uutta muovia sisältävää sisartaan ekologisempi, tuotteen ulkonäön silti juurikaan kärsimättä.

Tehtaiden tuotannon jätepalat, asiakaspalautukset sekä jätemateriaali ovat yleisimpiä kierrätysmuovin lähteitä. Muovikassi, joka sisältää kierrätysmuovia, on usein vähän mattapintaisempi ja tuntuu karheammalta kuin perinteinen ldpe-kassi. Varsinkin valkoinen voi näyttää pussissa hieman samealta (ei niin kirkkaalta kuin normaalisti). Mitä pienempi osuus kassissa on kierrätettyä muovia, sitä kirkkaamman valkoinen kassi on. Tämä ilmiö on mahdollista kiertää erityismenetelmällä, jossa kierrätysmuovin osuus sisällytetään kassikalvon alempaan kerrokseen tuotannossa. Niin tai näin, riippuu paljolti käytetyn kierrätysmuovin prosenttiosuudesta, kuinka se vaikuttaa kassin pinnan ulkonäköön ja käsituntumaan.

Kestävyys

Kestävyydeltään kierrätysmuovikassi on aivan samaa luokkaa kuin tavallinenkin kassi. Muovin paksuus ja kassin malli määrittävät kantokyvyn. Toisaalta, kun kassi tehdään mahdollisimman ohueksi, säästää sekin luontoa.

Esimerkiksi ruokamarketeille Baxilla on olemassa menetelmä, jonka ansiosta kassi ei repeydy niin helposti, kun siihen pakataan teräväreunaisia tavaroita.

Tutkimustenkin mukaan kierrätysmuovista valmistettu kassi on varsin ilmastoystävällinen vaihtoehto. → Loppupäätelmämme on täten: Vaikka muovia kuulee usein parjattavan, voi kierrätetyn muovimateriaalin käyttäminen lopulta olla varsin kestävää kehitystä!