Lumoa kevättalven

  • Blogi

Lumoa kevättalven – valoa ja projekteja

Helmikuu on jo miltei puolivälissä ja päivät pitenevät pitenemistään – oi tätä lumoa! On aika alkaa suunnitella kevätsiivousta ja uusia projekteja – muassaan kesäkuntoon projekti kropalle, jota tosin häiritsevät ikävästi Runebergin päivät, laskiaiset ja ystävänpäivät herkkuineen.

Siivousvinkkejä:

  • käy läpi tavarat ja vaatteet sillä silmällä, että mitä niistä tarvitset todella ja mitä voi heittää pois / viedä kirpputorille – pussi tulevat yleensä nopeasti tässä projektissa täyteen
  • pese ikkunat (mutta älä kovalla pakkasella, etteivät ne jäädy!)
  • vaihda kaikki vuodevaatteet – pese myös täkit ja tyynyt
  • pese matot
  • pyyhi pinnat esim. laimealla Fairy-vedellä
  • puhdista kahvinkeitin kalkkisaostumista
  • sulata pakastin
  • siivoa myös auto, varastot ja itse siivouskomero!
  • pölyhuiska on arvaamaton apu monessa kohtaa

Kuntoiluvinkkejä:

  • arkiliikunta kunniaan – jo kauppareissu raskas muovikassi kädessä aktivoi kehoa
  • käytä kävelysauvoja, niin saat lenkkeilyysi tehoa ja hartialihaksetkin vetreytyvät
  • nouse portaita aina kun mahdollista hissin sijaan ja kävele autoilun sijaan
  • kotityötkin voivat kuluttaa kaloreita, varsikin jos on pieniä lapsia
  • lumenluonti!
  • pakkaa kangaskassi ja liity kuntokeskukseen – se on sen verran tyyristä lystiä, että harvemmin jätät liikuntakertaa väliin
  • tv:n ääressäkin voi ainakin venytellä!

Ja lopuksi vielä pari herkkureseptiä:

Laskiaispullat:

  • Taikina:
    • 1 annos pullataikinaa
  • Pinnalle:
    • raesokeria tai mantelilastuja
    • tomusokeria
  • Täyte:
    • 2 dl kuohukermaa
    • 1 tl tomusokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • mantelimassatäytettä tai mansikkahilloa
  • Mantelimassatäyte:
    • 150 g mantelimassaa
    • ½ dl kuohukermaa
  • Mansikkahillo:
    • ½ kg pakastemansikoita (tuoreita käytettäessä lisäksi ¼ dl vettä)
    • ½ pkt (2 dl) hillo-marmeladisokeria

Runebergin tortut:

  • Taikina:
    • 100 g piparkakkuja
    • 2 ½ dl mantelijauhetta
    • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
    • 2 tl leivinjauhetta
    • 1 rkl kardemummaa
    • 1 rkl vaniljasokeria
    • 250 g voita tai margariinia
    • 3 dl sokeria
    • 4 munaa
    • 2 dl kuohukermaa
  • Kostutus:
    • 2 dl vettä
    • 2 rkl sokeria
    • 4 rkl punssilikööriä (tai mantelilikööriä)
  • Koristelu:
    • Vadelmahilloa
    • sokerikuorrutetta

Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Lusikoi taikina silikonisiin muffinssivuokiin. Kypsennä 200 asteessa 20-25 minuuttia. Jos käytettävissäsi on vain 6 vuokaa, kypsennä tämän jälkeen toinen erä.
Leikkaa muffinssien hattu pois, jotta saat tasaisen pinnan. Tästä puolesta tulee tortun pohja.
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon likööri.

Upota muffinssi kostukkeeseen puoliväliin saakka. Anna olla nesteessä hetken aikaa (laske suunnilleen viiteen). Ota ylös ja kasta sitten toinen puoli.
Laita päälle teelusikallinen vadelmahilloa. Pursota sokerikuorrutteella reunus ympärille.

Leivos

Sydänystävän pähkinäsuklaaleivokset:

Pohja:

  • 200 g margariinia
  • 1 ½ dl sokeria
  • 3 munaa
  • 1 ½ dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta

Pursotukset:

  • 2 ½ dl Flora Vispiä
  • 1 ½ dl Nutella-pähkinäsuklaalevitettä

Pinnalle:

  • Dr. Oetkerin mansikanmakuisia koristerakeita

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10-13 min. Anna pohjan jäähtyä.

Ota pohjalevystä kuvioita sydänmuotilla.

Vatkaa vispi kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon pähkinäsuklaalevite ja vatkaa tasaiseksi.

Laita pähkinäsuklaavaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Anna pursotuspussin olla pakastimessa hetken aikaa, kunnes vaahto on kovettunut pursoteltavaksi. Pursota sydämille reunukset.

Ripottele pinnalle mansikkarakeita. Nosta leivokset pakkaseen jähmettymään.

(Reseptit from: Kinuskikissa.)