Keräily

  • Blogi
Keräily

Keräily – harrastus vai pakkomielle?

 

Keräily – Lapsena varsinkin tuli keräiltyä kaikenlaista: postimerkkejä, tarroja ja kiiltokuvia ainakin – niitä on vieläkin olemassa, muovikassit täynnä jossain vintillä. Nykyäänkin kyllä keräilen, mutta en ehkä niin itsetarkoituksellisesti ja kohteeksi ovat vaihtuneet mm. kirjat ja erilaiset kivet.

Tässä artikkelissa esitellään erilaisia keräilymuotoja, sekä käsitellään lyhyesti hamstrausta pakko-oireisena häiriönä.

Postimerkkeily

Postimerkkeily eli filatelia on postimerkkien, postilähetysten, postileimojen ja muiden postihistoriaan liittyvien kohteiden keräilyä ja tutkimista.

Keräily

Keräily

Yleensä harrastus alkaa ensimmäisen oman postimerkkikansion ja sekalaisen merkkilajitelman ostamisesta. Vähitellen harrastus kuitenkin voi syventyä tietyn aihepiirin ympärille, kuten tietyn maan postimerkit, tai merkit joissa aiheena ovat linnut.

Postimerkkeilijän välineitä ovat mm. postimerkkipinsetit ja suurennuslasi. Suomessa on julkaistu postimerkkiluetteloita vuodesta 1895 asti. Nykyään ilmestyvät luettelot ovat Lape ja Norma, jotka ilmestyvät vuosittain.

Postimerkkeilijät ovat järjestäytyneet myös lukuisiin postimerkkikerhoihin, joiden kattojärjestönä toimii Suomen Filatelistiliitto.

Rahojen keräily

Numismatiikka eli rahatiede tarkoittaa rahojen ja mitalien tutkimusta. Usein sanaa käytetään myös rahojen ja mitalien harrastusluontoisesta keräilystä. Rahankeräilijä voi keräillä niin vanhoja / erikoisia kolikoita, seteleitä kuin maksukorttejakin.

Muita keräilynkohteita:

  • erikokoiset ja erikoiset peltirasiat tai muut pakkaustuotteet
  • vanha lasitavarat
  • nuket, kuten posliini- tai barbinuket
  • Disney- tai Muumi-tavarat
  • LP-levyt
  • pinssit
  • kynät
  • pullonkorkit
  • korttipakat

Tampereella on järjestetty vuodesta 1989 alkaen Keräilymessut ja nettikin on pullollaan erilaisia huutokauppa-, keräily- ja antiikkisivuja.

Pakkomielle?

Jotkut eivät uskalla luopua ainoastakaan tavarasta, sillä he kokevat esineet osaksi omaa itseään. Vähitellen tavarat valtaavat koko kodin, ja kaaoksen keskellä on vaikeaa asua. Psykologien selitys keräilyvimmalle on se, että ihmiset yrittävät esineiden avulla luoda itselleen turvallisen ympäristön.

Sairaalloisen keräilijän mielenkiinto ei välttämättä kohdistu mihinkään tiettyyn aihealueeseen, vaan kaikki on hänelle arvokasta – roskista lähtien. Mitään ei ole helppo heittää pois, koska esineilläkin on hamstraajan mielestä tunteet.

Hamstrausta

Hamstrausta

Pakonomaisille keräilijöitä käsitellään aina välillä myös televisiodokumenteissa – usein heidän avukseen tulevat ammattiraivaajat, jotka auttavat hamstereita täyttämään kassit turhalla tavaralla ja viemään ne pois.