Flexopaino

  • Blogi
Flexopaino

Flexopaino – painomenetelmä muovikasseille ja monelle muulle

Flexopaino, usein vain ’flexo’, on painomenetelmä, jota yleisimmin käytetään muovikassi painatuksessa. Se on samantapainen prosessi kuin rotaatiopaino – siinä käytetään samoja perusperiaatteita. Yleensä ottaen, flexopainossa käytetään flexografista painolaattaa, joka on valmistettu kumista tai muovista, sekä kohokuvaa, joka kiinnitetään rullaan. Toiseen rullaan otetaan sopiva määrä mustetta, ja lopulta kolmas rulla pitää painettavan materiaalin painettuna painolaattaa vasten, kun se kulkee sen ohitse.

Laatu

Alunperin, flexopaino oli hyvin heikkoa laatua. Muutamana viime vuosikymmenenä on kuitenkin otettu huomattavia edistysaskeleita, mukaan lukien parannukset painolaattamat eri aaleissa ja laattojen valmistusmenetelmissä – yleensä valolle altistaminen, jota seuraa kemiallinen etsaus, mutta myös suora laser-kaiverrus. Laser-etsatuilla rullilla on myös tekemistä painojäljen parantumisen kanssa. Flexo on parempi kuin litografia, koska siinä voidaan käyttää laajempaa skaalaa musteita ja se soveltuu hyvin eri materiaaleille painamiseen. Flexomusteet, toisin kuin litografiassa käytetyt, ovat valumattomampia. Näin ne kuivavat nopeammin ja tuloksena on nopeampi ja edullisempi tuotanto.

Flexopaino

Flexopaino

Painomenetelmä

Painolaatan valmistaminen on melko yksinkertainen prosessi, vaikka joskus monimutkaisten koneiden käyttäminen on tarpeen. Yksi perusmenetelmä on käyttää kalvoa polymeerinpalaseen. Kalvolla on esim. kirjoitusta, joka sitten painetaan. Se altistetaan ultraviolettivalolle, joka aiheuttaa kirjaimien kohoamisen, ja loput polymeerista voidaan huuhtoa pois. Monimutkaisempia menetelmiä on metallin laser-etsaus. Flexografisten painolaattojen kohokirjaimet päällystetään musteella. Jokainen laatta on erityisesti suunniteltu tietylle mustemäärälle. Tästä eteenpäin painomenetelmä on yksinkertainen. Painolaatta painetaan painettavaan materiaaliin. Tämä on hyvä menetelmä kun täytyy painaa laatikoiden kylkeen, pakkaustuoteet tai suuria bannereita. Kun käytetään rullaavia laattoja, sama asia voidaan painaa useita kertoja yhdellä liikkeellä. Tämä on erittäin kustannustehokasta.

Historiaa

Flexopaino kehitettiin alun alkaen 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Britanniassa ja 1900-luvulle tultaessa suurin osa flexopainokoneista oli saksalaisia. USA:ssa tämä menetelmä tunnettiin alunperin nimellä aniliini-paino. Menetelmää on käytetty moniin muihinkin tarkoituksiin kuin muovikassit, kuten etikettien ja tapettien painamiseen ja joskus jopa sanomalehtipainatukseen.

Tulevaisuudennäkymiä

Viime vuosina, flexopaino on kehittynyt tasaisesti laadun ja hinnan suhteen. Jos sama trendi jatkuu, se voi lopulta syrjäyttää kalliimmat painatusmenetelmät, kun yhä useammat yhtiöt valitsevat sen.