Epäkäytännöllinen kassi

  • Blogi

Epäkäytännöllinen kassi, vihreä ostoskassi, kangaskasseja halvalla

Tämähetkinen vihreä lahjoitustuote – uudelleenkäytettävä ostoskassi – on tapaustutkimus siitä, kuinka vaikeaa on tehdä tuotteista ympäristöystävällisiä.

Se on valmistettu Kiinassa, kuljetettu tuhansia kilometrejä merillä, valmistettu muovista ja voi käyttää vuosia maatumiseen. Se on myös ”vihreä” hittituote tällä hetkellä: uusiokäyttöinen kauppakassi. Kangaskasseja halvalla saa helposti.

Kassit on tavallisesti painettu eko-sloganeilla, samoin kuin yrityslogoilla ja ne esitellään ympäristöystävällisinä vaihtoehtoina miljoonille muovikasseille, jotka täyttävät kaatopaikkoja joka vuosi. Esimerkiksi Wal-Mart antoi uusiokäyttöisiä kauppakasseja huhtikuussa, Maan Päivänä, pois miljoonan. Yksi lause, joka kasseissa luki, oli: ”Pelastetaan maailma yksi kassi kerrallaan”.

Mutta hyväätarkoittavat yritykset ja kuluttajat ovat huomanneet, että ostoskassit, kuten biopolttoaineet, ovat alue, jolla on vaikeaa olla vihreä. ”Jos et uudelleenkäytä niitä, oikeastaan pahennat asiaa ottamalla sellaisen käyttöön,” sanoo Bob Lillenfeld, Use Less Stuff  -raportin toimittaja (nettilehti jätteenvälttämisestä). Ja koska monet näistä kasseista on valmistettu raskaammasta materiaalista, ne myös lojuvat pitempään kaatopaikoilla, kuin ohuemmat, kierätettävät serkkunsa. Kangaskasseja halvalla saa niin monesta paikkaa, että uusi on helppo hankkia.

Jos niitä käytetään tarkoituksenmukaisesti, nämä kassit voivat olla lahja ympäristölle, vähentäen suuresti kierrätettävien kassien määrää kaatopaikoilla. Jos kutakin kassia käytetään useita kertoja – edes keran viikossa – 4-5 uusiokassia voivat korvata 520 muovikassia vuodessa.

Aivan kuten digitaalisen musiikin lataaminen oli lahjoitusbuumissa viime vuonna, udelleenkäytettävät kauppakassit ovat uusi ”juttu”.

Todella vihreän kassin löytäminen on haastavaa. Muovikassi saattaa olla ekoystävällisempi valmistaa kuin puuvillasta tai kuitukankaasta valmistettavat kassit, jotka vaativat suuria määriä vettä ja energiaa tuotannossaan ja voivat sisältää kovia kemikaalivärejä. Paperikassit taas vaativat miljoonien puiden tuhoamista ja ne valmistetaan tehtaissa, jotka vaikuttavat ilman ja veden saastumiseen.

Monet halvat, uudelleenkäytettävät kassit, joita kauppiaat  suosivat, valmistetaan Kiinan tehtaissa polypropeliinista – muovista, joka vaatii noin 28 kertaa niin paljon energiaa tuotannossaan kuin muovi, jota käytetään standardi-kierrätettävissä kasseissa. -Saahan kangaskasseja halvalla myös vaikka kuinka.

Jotkin muovikassitkin valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi polypropeliinikassit Staplesilla on valmistettu 30 % kierrätysmateriaaleista, yhtiön johtaja Mike Blackin mukaan.

New Yorkissa, julkisessa poliitikkojen ja bisnesihmisten kokoontumisessa, Wal-Mart lupasi vähentää muovikassijätettä 33 % jokaisessa liikkeessään maailmanlaajuisesti seuraavien viiden vuoden aikana. Alkaen ensi kuussa, yhtiö myy uusia, sinisiä uusiokäyttökasseja, joissa on pieni määrä kierrätettyä materiaalia, 50 centillä, eli puolella siitä mitä nykyinen kassi maksaa.

Ihmisten saaminen käyttämään kasseja onkin sitten toinen juttu. Vaikka kuinka saisi kangaskasseja halvalla tai ilmaiseksi, ei niitä silti välttämättä tule käytettyä. Etujen maksimointi vaatii syvälleiskostuneiden käyttätymismuotojen kitkemistä, kuten että totutellaan ottamaan vain 30 sekunnin suihku, jotta veden- ja energiankulutus pienenisi. Tällä hetkellä monet kasseista säilyvät käyttämättöminä – psysyvät siis komeroissa ja autojen tavaratiloissa. Aiemmin tänä vuonna, KPIX San Franciscossa teki gallupin 500 television katsojan kesken ja sai selville, että yli puolet – 58 % – eivät juuri koskaan ota uusiokassia mukaan ruokakauppaan.