Ekomuotia

  • Blogi
Ekomuotia

Ekomuoti ja kestävä design

Kestävä muoti, tai ekomuoti, on osa laajempaa trendiä nimeltään kestävä design, jossa tuote suunnitellaan ja valmistetaan ottaen huomioon sen ympäristövaikutukset koko sen elinkaaren ajan, mukaan lukien tuotteen ”hiilijalanjälki”.

Ekomuotia näkyy monessa paikkaa, tai sitten ei näy – siitä ollaan hieman erimielisiä, että saako vihreys näkyä tuotteessa vai ei. Toisten mielestä sen tulisi olla näkymätöntä, jotta tuote ”myisi”, toiset taas kokevat että kierrättämisen näkyminen antaa tuotteelle omanlaisensa tarinan. Joka tapauksessa on selvää, että kuluttajat haluavat näyttää hyvältä ja muodikkaalta, jolloin myös kaikista ekologisimman vaatteen on täytettävä nämä tarpeet.

Myös erilaisia kangaskasseja on yhä enemmän katukuvassa. Ovathan ne ekologisempia kuin muovi- tai paperikassit kestäessään moninverroin pidempään. Lisäksi ne voidaan valmistaa helposti kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi Bax Kassit valmistaa kaikki kuitukangaskassit materiaalista, joka on täysin kierrätettyä.

Ekomuotia

Ekomuotia

Ja toki jos vain taitoa ja intoa löytyy, voi vaatteita ja laukkuja itsekin ommella kierrätysmateriaaleista ja tuunailla persoonallisen näköisiksi.

Kun tarkastellaan materiaaleja, joista tuotteita valmistetaan, kestävän kehityksen näkökulmasta, on tarkastelun alla monia tekijöitä: kuidun lähde ja uusiutuminen, prosessi jossa kuidusta tehdään kangas, sekä kangasta valmistavien ihmisten työolosuhteet. Ja tietenkin kokonaishiilijalanjälki.
Tässä vielä Voi Hyvin -lehden listaus ekologista muotia tarjoavista kaupoista: http://www.voihyvin.fi/artikkeli/ekomuoti