Ajatellaan muovikassit uusiksi

  • Blogi
Muovikassit uusiksi

Ajatellaan muovikassit uusiksi

Muovikassit uusiksi

Muovikassit uusiksi

Vaikka muovikassien kieltäminen onkin kiistelty aihe, se olisi melko helppo tapa suojella ympäristöä, säästää energiaa ja vähentää riskiä villieläimille, samoin kuin koirille ja muille lemmikeille. Ja kyllähän se kaunistaisi ympäristöäkin, kun rumat muovikassit eivät roikkuisi puista ja puhelinpylväistä.

Muutamat poliitikot ovat sitä mieltä, että laki, joka vaatisi suuria nimiä, kuten supermarketteja vähentämään muovikassien käyttöään ja lopulta luopumaan niistä, olisi paikallaan.

Muovikassien kannattajat kiljuvat. Ihmiset pitävät muovikassien helppoudesta, eivätkä reagoisi hyvin kieltoon. Ehkä niin, vaikka oikeastaan ihmisten on hankala vastustaa kun kiireinen kassa pakkaa elintarvikkeet muovikassiin. Ja monet amerikkalaiset myös vastustivat tupakoinnin lopettamista, kunnes ymmärsivät siinä piilevät vaarat.

Tässä hieman faktoja: eri tavoin kuin paperikassit, jotka voidaan helposti kierrättää, melko harvoja muovikasseja käytetään toista kertaa. Ne säilyvät iäisyyden, luultavasti pitempään kuin ihmiset, jotka niitä käyttävät, paitsi oxo-biokassi. Ne myrkyttävät maan, veden ja ravintoketjun. Ne valmistetaan öljystä, jota meidän tulisi säästää sen sijaan että käytämme sitä aina kun voimme.

Ja, kuten olette ehkä huomanneet, ne lentävät tuulen mukana – vesistöihin, jossa ne vaarantavat kalojen ja muiden vedenelävien olemassaolon ja pensaisiin, pelloille ja metsiin, jossa ne aiheuttavat vaaraa villieläimille ja lemmikeille.

Muovikasseista on tullut lähes katoamattomia, vaikkakin toivomme että ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja löydetään.

Ehdotetusta laista huolimatta, muovikasit olisivat yhä sallittuja pienemmille kauppiaille. Mutta osittainenkin kielto edustaisi ensimmäistä askelta.

On muitakin näkökantoja. Irlannissa esimerkiksi käytetään muovikassiveroa. ShopRite tarjoaa asiakkailleen kaksi senttiä jokaisesta uudelleenkäytetystä muovikassista ja lukuisat supermarketit tarjoavat paperikassivaihtoehdon.
Lopuksi, kuluttajat yhä suuremmissa määrin valitsevat paperin muovin sijaan, jotkut jopa tuovat uusiokäyttöisen kangaskassinsa mukanaan.

Kaikki nämä ovat hyviä askeleita. Mutta todellista edistystä olisi muovikassien kieltäminen kokonaan suuremmissa kaupoissa.