Kielto muovikasseille?

  • Blogi
Muovikassikielto

Muovikassikielto?

Muovikassi omalla painatuksella on monelle kauppiaalle tärkeä. Jos kiellämme muovikassit, tekeekö se tienpientareista ja valtameristä puhtaammat? Vai ärsyttääkö se vain ostosten tekijöitä ja vahingoittaa tehtaita, jotka käyttävät kierrätettyjä kasseja?

Nuo kysymykset muiden muassa, olivat esillä Texasin pääkaupungissa, Austinissa, kun Austin pohtii laaja-alaista muovikassikieltoa.

Ronnie Volkening, Texasin vähittäiskauppiaiden yhdistyksen johtaja, kutsui aloitetta kiellosta erittäin ankarana ja varoitti, että se ”aiheuttaisi kaaosta ja hämmennystä asiakkaissamme”.

Mutta Robin Schneider, Texasin ympäristökampanjan pääjohtaja totesi, että kasseilla on tapana lennellä ympäriinsä ja tulla eläinten syömäksi, joten niiden kieltäminen hyödyttäisi ympäristöä.

Tämäntapaiset eriävät näkemykset ovat yleisiä ympäri maailman, kun yhteisöt painivat näiden kysymysten parissa.

Aihe on herättänyt myös  Euroopan komission mielenkiinnon. Komission tutkimus selvitti, että noin 78 % yli 15 000 vastaajasta kannatti muovikassien käytön vähentämistä ja suurin osa kannatti niiden kieltämistä kokonaan.

Lukuisissa Euroopan maissa on jo käytössä jonkinlaiset kassiverot, tai muita käytäntöjä, joiden on tarkoitus vähentää muovikassien käyttöä. Mutta käytännöt vaihtelevat eri maissa ja jopa eri kaupoissa. Se saattaa olla hämmentävää matkailijoille.

Muovikassikielto

Pitäisikö muovikassit kieltää?

”Meidän ei pitäisi vain odotella lakien säätämistä maa kerrallaan”, sanoi Chris Carroll, Brysselissä toimivan Meret Vaarassa -yhdistyksen edustaja. Keskiverto eurooppalainen käyttää yhä jopa 500 muovikassia joka vuosi, ja monia niistä vain kerran.

Muoviteollisuus vastustaa EU-tason veroa tai kieltoa. Muovikassit ovat kestävä, vähän energiaa vievä tapa kantaa ostokset, sanoo Thomas Bauwens, PlasticsEurope -kauppayhtymän johtaja. Todellinen ongelma on, hän sanoi, ”vastuuton roskaaminen ja tietämättömyys muovikassien arvosta”.

Niille paikoille, jotka suunnittelevat muovikassikieltoa tai -veroa, tärkeä kysymys on, että mikä vaikutus niillä on ympäristöön, kuluttajien käyttäytymiseen tai ryhmiin, jotka sanovat että käytännöstä on heille haittaa.

Kunnollista akateemista tutkimusta on yllättävän vaikea köytää. Yksi laajalti viitattu tutkimus vuodelta 2007 sen sijaan osoitti, että kassiverolla 0,15€ tai 0,20€ vuonna 2002, oli laajat vaikutukset Irlannissa. Tutkimuksen mukaan muovikassien käyttö väheni jopa 94 %.

Lisäksi tutkimus osoitti, että kauppiaat kokivat kiellon neutraalina tai positiivisena, koska säästöt peittivät kulut, kun kasseja tarvittiin kassalle vähemmän. Ostajat myös, olivat yleensäottaen tyytyväisiä.

Mutta käytännöt vaihtelevat paikasta toiseen, samoin niiden menestys.