Muovikasseja – erilaisia

  • Blogi
Muovikasseja

Muovikasseja – eri tyyppejä

Muovikasseja on monia erilaisia. Muovikassi ovat kalvoa, ohutta muovia, yleensä alle 10 mm paksua. Kalvoista, joista kassit valmistetaan, neljä tyyppiä polyetyleeniä on yleisintä.

HDPE (High-Density Polyethylene)

Suurin osa ruokakauppakasseista valmistetaan HDPE-materiaalista. HDPE:n ominaisuudet ovat kohtuullinenh läpinäkyvyys, taipumus rypistyä, suurempi vahvuus kuin muolla muovikalvoilla ja venymättömyys. HDPE-kassit repeävät helposti, mutta ovat vahvoja, joten ne sopivat hyvin eintarvikkeille, vaatteille ja pehmusteeksi pakkaamisessa.

MDPE (Medium-Density Polyethylene)

MDPE-materiaali ei ole niin läpinäkyvä kuin HDPE, mutta ei niin kirkasta kuin LDPE. MDPE:stä valmistetu kassit eivät yleensä veny ja ovat erittäin vahvoja. MDPE:tä käytetään tavallisesti sellaisten kuluttajatavaroiden pakkaamiseen kuin paperipyyhkeet ja wc-paperi.

LDPE (Low-Density Polyethylene)

LDPE:stä tehdään kasseja, jotka ovat melko kestäviä ja venyviä. Ne ovat yleensä myös melko kirkkaita niitä käytetään yleisesti kuluttajapakkauksissa esim. leipäpussseina. Joskus LDPE:hen lisätään nylonia, jotta saadaan kuplamuovia.

LLDPE (Linear Low-Density Polyethylene)

Hieman ohuempaa kuin LDPE, LLDPE:tä leimaa kestävä venyvyys. Nämä kalvot tyypillisesti tuntuvat nihkeiltä ja ovat keskimääräisen kirkkaita. Käytetään yleisesti talouskelmuissa, kuivapesussa ja maataloudessa.

Kierrätyksestä

Toisin kuin luulisi, muovikassien käyttäminen on hieman ekologisempaa kuin  paperikassien. Ei ainoastaan muovikassien valmistus vie 70% vähemmän energiaa kuin paperikassien, lisäksi muovikassien kierrättäminen vie 91% vähemmän energiaa kuin paperikassien.

Kierrätettyjä muovikasseja käytetään uusien tuotteiden sekä kassien valmistuksessa. Lukuunottamatta LLDPE:tä kaikkia näitä kasseja voidaan kierrättää muovinkeräyspisteissä. Bio-Pussit taas eivät ole välttämättä niin ekologisia kuin ollaan luultu. Kuluttajalehti paljastaa, etteivät biopussit edes päädy biojätteen joukkoon, ainakaan pääkaupunkiseudulla. Pussi ei lehden mukaan ehdi kompostoitua esikompostoinnin aikana (3 viikossa), joten ne erotellaan koneellisesti sekajätteeseen. Näin tehdään myös biojätteen joukkoon eksyneille muovipusseille.

Oxo-biokassi on muovikassi, joka on todella ympäristöystävällinen ja miltei samanhintainen kuin tavallinenkin kassi. Kasseihin sekoitetaan erityisainetta, jonka ansiosta ne maatuvat todella nopeasti ja ne voi heittää vaikka suoraan kaatopaikalle.